VANDRINGSLEDER


Lätta vandringen
Den lättaste vandringen på Härön är att från färjeläget följa den asfalterade och garanterat bilfria vägen norrut till Rösseberget eller söderut till Stavsundsholmen (svart linje på kartan). Promenaden går bland de vackra husen och med utsikt över sundet där det ständigt passerar båtar hela sommaren.

Övriga vandringar listade nedanför är lite mer krävande och stigarna passar inte för barnvagnar (rödprickade på kartan). Under vår och höst kan du behöva stövlar. 

Änga
En längre slinga som tar 1-1,5 timmar att ta sig runt. Slingans västligaste punkt är vid den gamla gården Änga. Slingan ansluter till den asfalterade vägen dels vid bransdstationen/poststationen, dels längre norrut. Tydliga skyltar visar platserna. Vandringsleden är sedan markerad med trästolpar med gröna märken. På vissa ställen finns trappor och spångar över vattenfyllda områden. Här finns rastplats och även möjlighet att campa. Vid det timrade vindskyddet finns plats att grilla.

Från gården Änga utgår flera kortare vandringar. Uno Holmberg, förvaltare på Änga, har lagt ut dessa fina leder.

PO Åhman har gestaltat dom i bildspel och förklarande texter.. 

- RÖDA leden via Sandbacken till Rockenabben


>> Se bildspelet här.


- BLÅA leden via Rockevik till Jungfruviken


>> Följ leden i bild


- GULA leden tar dig till Ramneredsberget/Rörberget

>> Se mer här

Hunden
Detta är en intressant bergsformation på Häröns västliga skänkel. Vandringsleden börjar som ovannämnda led, men vid Änga fortsätter man söderut. Sista delen av vandringen går utan markerad stig. Denna vandring bör planeras som en heldagsutflykt, cirka 4 timmar, med kaffe i ryggsäcken. Gardera med stövlar. 

Holmudden
Den södra delen av Stavsundsholmen erbjuder vackra vyer och kärleksfulla aktiviteter. Ta vägen mot Stavsundsholmen och ca 200 meter före vägens slut finns en träskylt som pekar åt höger och visar vandringens början. Följ ängen förbi fotbollsmålen. Därefter utmärks vandringsleden med korta trästolpar med gröna rombformade märken. Här och var finns äldre markering i form av ljusblå pilar målade direkt på berget. Vandringen tar ca 45 minuter. Vid klart väder kan man från högsta punkten i söder se den karaktäristiska siluetten av Carlstens fästning på Marstrand, fyren Trubaduren och den renoverade fyren Pater Noster. I stenröset på den högsta punkten har ett hjärta placerats hösten 2013. Hjärtat kan användas för de som vill befästa sin kärlek med ett så kallat kärlekslås, ett hänglås som kärlekspar låser fast på offentliga platser och vars nyckel kastas bort som en symbol för evig kärlek. 

Vandringsled på Härön från gården Änga till Rockenabbe

Koordinater


Kartan över vandringsleden ska mest ses som en illustration över sträckningen.
Hunden och jättegrytorna är inte helt korrekt placerade. För att underlätta för Dig som vill vandra till dessa fina vandringsmål är koordinaterna:


Hunden 
Stå vid nedanstående plats och kolla rakt söderut
WGS84
58°0'8.8"N 11°28'40.5"E
WGS84 DDM
58°0.146'N 11°28.676'E
WGS84 decimal (lat, lon)
58.002442, 11.477926

Jättegrytorna:
WGS84
58°0'18.4"N 11°28'35.9"E
WGS84 DDM
58°0.306'N 11°28.598'E
WGS84 decimal (lat, lon)
58.005106, 11.476635


Observera att största delen av Härön utgör naturreservat. Njut av det storslagna lanskapet men kom ihåg att du inte får:

Plocka blommor eller gräva upp plantor
Medföra okopplad hund
Göra upp eld
Flytta eller föra bort stenar
Lämna grindarna öppna på grund av lösgående boskap

Länkar - Vandra på Härön


Södra Bohuslän


Tjörns kommun